Jak krmíme

01.12.2011 12:44

Náš psí jídelníček

U nás je krmení docela jednoduché. Pročetla jsem hromady stránek internetu, chytré články o krmení, různé knížky...jenže každý má na psí stravu jiný názor. Někdo je přísný granulář a jiný zas psovi denně odvažuje přesnou vyváženou dávku vařené stavy. Kvalitní granule jsem nikdy neodmítala, ale psům jsem chtěla dopřát rozhodně více, než je toto. 


Nicméně představa počítání kolik procent kostí je na kuřecím křídle, a kolik že je tam masa...to se mi zatmívalo před očima...

Vzhedem k tomu, že Garp je problematický alergik jsem se rozhodla pro kombinaci obou způsobů krmení. Spousta lidí a veterinářů vám řekne, že je to to nejhorší, co můžete udělat. Jenže já znám naopak spousty a spousty lidí, chovatelů, kteří tento způsob krmení s úspěchem využívají dlouhá léta. Nikdy tedy nemíchám granule a maso v jedné krmné dávce, protože to podle mě opravdu vhodné vůbec není. Suché granule se tráví určitě jinak než maso a myslím si, že pes ve výsledku nedostane to správné ani z jednoho.

 

Krmím každý den 2x (no, když nepočítám svačinky, dezertíky, předkrmy, dokrmy, zákrmy, pamlsky....oni jsou totiž hrozný žrouti a loudiči :)

Ráno dostanou teplou vodou namočené granulky (krmím Acana grassland a Acana adult, popř. Acana pacifica a s touto značkou jsem velmi spokojena) - Psům je úplně jedno, jestli jsou granule jen namočené nebo i rozmočené...jsou naučeni, že co se dá do misky, to se prostě sní...Granule v jejich jídelníčku ponechávám hlavně proto, že na tyto Garp nemá žádnou alergickou reakci a když by bylo nejhůře, bude na ně stále navyknutý. Zároveň je to dobré pokud jedete na cesty a nechce se vám tahat s mraženým masem....nasypu pytlík granulek a jede se.

 

Co se hlavní skladby jídelníčku týče, pak jsme se úspěšně ustálili na syrové stravě - syrové maso, zelenina, a přílohy - v dnešní době často nazýváno jako BARF (tedy  v překladu kosti a syrová strava) - nicméně u tohoto typu krmení by se neměli dávat přílohy jako je rýže, vločky, těstoviny...Což jsou přílohy, které já psům většinou na "zaplácnutí" jejich věčně hladových žaludků dávám. (Já tedy dávám jen rýži a spařené vločky. Těstoviny nedávám kvůli Garpovi alergii, navic si myslim, že uvedené 2 přílohy jsou vhodnější už kvůli lepší stravitelnosti)


 

Maso kupovala hlavně z Vetamixu, a Sokol Falko, ale  občas koupím i v řeznictví (aby měli nějakou změnu). Ze všech druhů masa nejčastěji využívám maso vepřové, což je maso, které spousta lidí zatracuje, že je pro psa velmi nebezpečné a hrozí nakažení kde čím ( především tedy Aujezského nemoc - která v ČR už nebyla desítky let u domácích prasat prokázana). Ani žádný veterinář není schopen odpovědět, proč by se syrové vepřové rozhodně krmit nemělo.   Jediná "nevýhoda" tohoto masa je ve větší tučnosti, kterou ale naopak někdo uvítá. Syrové vepřové krmím již pátým rokem (a znám spousty lidi, kteří ho také dávají) a problémy jsme nikdy neměli. Takže za nás doporučuji :)  Dále toto maso střídám s masem hovězím (buď klasické mleté nebo mleté s droby). Pro Angi je to také mleté celé kuře nebo celá kuřecí stehna. Garp je na kuřecí alergický, takže on má "dietní" alternativu rybu - pangase nebo losososa popř. mleté rybí piliny, či kapr sumeček , které vetamix nabízí. Angi mi o rybu (krom lososa) moc nestojí, takže jí raději nabídnu to kuře. Dále také dostávají krůtí maso.

Přibližně 1-2x týdně dostanou nějaké vnitřnosti (vepřové i hovězí) jako jsou játra a srdce. Vynikající lahůdkou jsou pro ně zelené neprané držky a hovězí vemeno. Je to sice zápach, že by člověk padnul, ale psi to opravdu milují. Někdy koupím i v řeznictví vepřové žaludky, které jim také šmakují.

Kosti dávám psům v podobě kachních a krůtích krků, popř. vepřové kusy s kostí (viz foto dole), občas dostanou také velké veřové kosti s kloubem (vepřové koleno) nebo vepřové nožičky (opět vše pouze syrové). Angi má výhodu, že si zásobu vápníků může doplnit i z kuřecích kostí v podobě stehen, nebo krků. Na doplnění vápníku -  krom kostí - dostávájí také několikrát týdně pár lžíc jogurtu (nejlépe živý jogurt jako je Holandia, Choceňský, Activia...) Nebo kozí mléko či ovčí žinčicu. Žinčicu opravdu milují. Na spestření do toho občas dostanou banán, med, ...).

Jak jsem již psala, jako přílohu dostávají syrovou zeleninu. Většinou jí nijak neupravuji (krom umytí) dostanou celé kusy mrkve, červené řepy - to je zelenina, kterou mají nejraději. Velmi vhodné jsou také všechny druhy salátů (hlávkový salát, ledový) nebo cuketa, protože jsou bohaté na vlákninu. Dávám také špenát (když dávám čerstvý, tak jej obvykle spařím horkou vodou) nebo i klasický mražený. Lahůdkou jsou pro ně okurky i rajčata. Angi to dopracovala k takové "závislosti", že si je chodila krást přímo ze zahrádky. A to tak drzým způsobem, že uloupenou okurku si donesla domu, a klidně jí předemnou chroupala. Když jsem jí zabavila, neprosto bezostyšně šla ukrást další. Někdy jich nosila víc, aby prý měl i Garp něco dobrého, protože ten tak odrzlý není :)

Zeleninu obvykle dávám do každého masového krmení, nicméně v létě dostanou zeleniny více, v zimně pak méně - a když náhodou zrovna žádnou zeleninu nemám, nic neřeším a prostě jsou ten den bez zeleniny a mají jen třeba rýži. Přesto se snažím dělat na zimu zásobu domácí zeleninky a do mrazáku jim dělám takový strouhaný mix (cuketa, mrkvev, satát). Což jim bohatě stačí a prostřídávám s jinou čerstvou zeleninou.

Ovoce moc nedávám. To, že v létě vyloudí půlku melouna, jahůdky...nebo v zimě mi zblajzou kila mandarinek :) to nepočítám. Dostanou to jako chuťovky, když si jej dávám já, ale cíleně jako přílohu ne.

 

Krmná dávka

když jsem začínala masem krmit, vyčetla jsem určitý základní vzorec skladby krmiva, kterým se přibližně řídím. Samozřejmě nyní už je spousta dalších teorii a každý si může najít tu svou :)

U nás tedy platí tato:

- 2% syrového masa na kilo váhy psa na den. Tedy pokud Garp váží 60kg pak má cca 1200g masa na den (Angi se svými 23kg by měla mít cca 500g masa). 

- krmná dávka se skládá z cca 50% masa 25% příloh (rýže, vločky...) a 25% zeleniny

 

Takže podtrženo sečteno...když dostávají 2x denně jedna krmná dávka je pro Garpa cca 600g masa, 300g rýže a 300g zeleniny (Angi 250g masa, 100g rýže a 100g zeleniny). Nicméně toto je přibližná dávka, která se může plus mínus měnit dle zátěže psa - Angi je v létě natolik akční, že masa dostane daleko více...naopak v zimě je Garp natolik neakční, že přílohy snížim na minimum :)

 

Co se doplňků týče, tak nedávám žádné pravidelně. Dostanou třeba jednou týdně roboran multivitamin, párkrát do týdne jim hodím pangamin bifi plus, několikrát týdně dostávají pupalku, v zimě dostanou třeba obden vit C. Přidávám občas také zinek nebo B-komplex. Někdy mají mořskou řasu... ale jak jsem psala, nic nedostávají pravidelně...spíš jak si vzpomenu. Myslím si, že je zbytečné psa dopovat doplňky stravy, protože by se organismus psa měl naučit využívat látky z potravy.

 

No a pak je tu samostatná katerorie - pamlsky a mňamky :) Doma psy dostavají neustále nějaké dobrůtky, ať už psí (nejčastějí sušené maso - tedy šlachy, vemeno, játra, dřžky, uši, ..., nebo piškoty, spíš křupky - Candys...) nebo naše "lidské" jako domácí buchtu :) nebo jejich speciální pochoutky jako domácí pečené játrové sušenky, pro které by udělali snad cokoliv :) Prostě mají od všeho něco, ale všeho s mírou. 

Nutno říci, že nikdy nemají zažívací potíže, žádné problémy ať snědí cokoliv...

 

Garp má kvůli problémům s alergii často branou krev a vždy měl poměr všech látek v pořádku, i Angi krásně prospívá. Takže určitě děláme něco dobře :)